Lilla filmfestivalen i Båstad nystartar

med 25-årsjubileum 4-8 augusti

25 år efter att Bo Widerberg startade en liten filmfestival i Båstad, gör vi efter förra årets ofrivilliga pandemiuppehåll en stark nystart i år. Den går av stapeln 4-8 augusti på den intima Scala Biografen vid torget i Båstad. Från att i början ha varit avsedd för Widerberg och hans vänner har den successivt utvecklats till en nationell angelägenhet.
I år samlar festivalen regissörer som bland annat Ruben Östlund, Björn Runge och Fanni Metelius, men också unga filmare i början av sina karriärer som Lin Laurin och Jesper Klevenås. Östlund kommer att berätta om sin precis avslutade inspelning av ”Triangle of sadness” och Runge kommer att presentera sin påbörjade filmatisering av Alex Schulmans ”Bränn alla brev”.

Som traditionen bjuder visas alltid minst en av Widerbergs filmer. I år är det den legendariska ”Mannen på taket” som bjuds, och festivalpubliken kommer att få avnjuta den i sällskap med Johan Widerberg och polisens presstalesperson Ewa Gun Westford samt två personer med inblandning i SVT:s succéserie ”Tunna blå linjen”, nämligen regissören Sanna Lenken och skådespelaren Oscar Töringe. Därefter följer ett samtal om poliser i film och verklighet, då och nu.
Förutom detta bjuds på ett antal smygpremiärer samt ett samtal om svensk film och bios utveckling och framtid där bland annat Metelius, Östlund, Jon Asp och Kalle Boman medverkar.

Vi är oerhört nöjda med årets program. Det positiva gensvaret från filmbranschen, trots kort varsel, visar att festivalen trots (eller kanske tack vare) sitt intima format befäster sin framträdande position som festivalarrangör.

Biljetter

Biljetter kan köpas onumrerat från 21 juli via www.scalabiografen.se

Inför varje visning anvisas plats(er) så att rådande restriktioner följs. Det innebär två tomma stolar mellan ensamma besökare eller sällskap. Samordna därför bokning med personer som du vill gå och sitta tillsammans med. Under festivalen kan eventuella kvarvarande biljetter även köpas direkt på Scala Biografen, Kyrkogatan 21
(telefon 0727 18 40 96).

Lilla filmfestivalen 2021

Onsdag 4 augusti

18:00 Cinema Paradiso

Per Nordangård, ordförande i Film i Båstad 2015-2019, gick i januari bort i sviterna av Covid-19.
Vi tillägnar årets festival till Per och inleder med att visa hans favoritfilm Cinema Paradiso, som också blev den sista filmen Per såg på Scala Biografen. Innan visningen kommer vi att avtäcka en gåva som skänkts till Scala Biografen till Pers minne.
Giuseppe Tornatore, Italien 1988. 124 minuter
Pris: 150:- inkl ett glas bubbel.
Per Nordangård

21:15 The Father

Smygpremiär!
Anthony närmar sig de 80 men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning. Hans dotter Anne ser dock hur han försvinner in i sin egen värld av minnen och föreställningar. The Father är en rörande och ögonöppnande skildring av åldrande och anhörigskap som inte liknar någon annan, med Oscarsvinnarna Anthony Hopkins och Olivia Colman i sina livs roller. The Father belönades med två Oscarstatyetter; Bästa manliga huvudroll och Bästa manus efter förlaga.
Regi: Florian Zeller, England/Frankrike 2020. 97 minuter
The father

Torsdag 5 augusti

16:30 Children of the enemy

Patricios dotter gifte sig i hemlighet med den ökände IS-terroristen Michael Skråmo och följde honom till kriget i Syrien 2014. Fem år senare dödas båda när kalifatet bryter samman. De efterlämnar sju små barn som placeras i mardrömslägret al-Hol där förhållandena är livshotande. När den svenska regeringen inte agerar för att få hem barnen blir Patricio alltmer desperat. I sorgen över att ha förlorat sin dotter ger han sig själv ett löfte – han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.
Regi: Gorki Glaser-Müller, Sverige 2021. 96 minuter
Children Of The Enemy

18:30 Drömprins

Smygpremiär med regissörsbesök!
När Erik tittar på bilder av sig själv som barn så är det som att se en tvillingsyster. En syster som försvunnit och Erik har tagit hennes plats. Det förflutna gör sig påmint och ångesten är påtaglig. Hur kan själen läkas när kroppens minnen gör så ont? Erik ger sig ut på en lång pilgrimsvandring. En vandring för att läka kropp och själ, där han kan lämna det han varit med om och hitta meningen med sitt liv. Filmen är inspelad under 10 år.
Regi – Jessica Nettelbladt, Sverige 2021. 87 minuter
Med besök av Jessica Nettelbladt och filmens huvudperson Erik.
Drömprins

21:00 Summer of 85

Smygpremiär!
Året är 1985 och vi får följa de nyfunna vännerna Alexis och David under en varm sommar i Normandie. En vänskap de bara kunnat drömma om. Men kommer drömmen vara längre än en sommar?
Regi: François Ozon, Frankrike 2020. 101 minuter
Summer of 85

Fredag 6 augusti

16:30 Mannen på taket

Inledning av Johan Widerberg!
Carl-Gustaf Lindstedt spelar Martin Beck i denna thrillerklassiker av Bo Widerberg efter en roman av Sjöwall-Wahlöö. Vi ser filmen tillsammans med Sanna Lenken, regissören till bland annat TV-serien Tunna blå linjen, skådespelaren Oscar Töringe och Ewa-Gun Westford, presstalesperson inom polisregion Syd.
Bo Widerberg, Sverige 1976. 110 minuter
Mannen på taket

19:00 Polis – i film och verklighet

Samtal om hur polisens arbete visas i Mannen på taket (1976) – av många ansedd som den bästa svenska polisfilmen någonsin – och i den hyllade TV-serien Tunna blå linjen (2021), som visar människan i uniformen. Samtal mellan seriens huvudregissör, Sanna Lenken, skådespelaren Oscar Töringe, som spelar polis i serien, och Ewa-Gun Westford, presstalesperson inom polisregion Syd.
Sanna Lenken, som mottog Bo Widerberg-stipendiet 2015, kommer också att berätta om sin nya film, Comedy Queen, som precis spelats in och har planerad premiär våren 2022. Även här har Oscar Töringe en roll. De kommer även att berätta om denna inspelning.
Moderator: Petra Carlsson, frilansjournalist och filmvetare.
Pris: 100:-

21:15 Tigrar  

Smygpremiär!
En film om fotboll, kärlek och att jaga den stora drömmen – med livet som insats. En verklighetsbaserad skildring inifrån de stora arenorna, de drogfyllda festerna och de snabba bilarna. Men också berättelsen om en ung mans brinnande besatthet, fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Snart är det inte längre en kamp om att vinna eller förlora, utan om att överleva.
Regi: Ronnie Sandahl, Sverige 2021. 119 minuter
Tigrar

Lördag 7 augusti

10:00 En kärlekshistoria

En kärlekshistoria skildrar den spirande kärleken mellan Annika och Pär med all den osäkerhet, rädsla, ömhet och glädje det innebär. I bakgrunden finns föräldrarnas verklighet, välfärdssamhällets förlorade generation. Deras ensamma drömmar om framtiden har gått vilse i vardagsrutinen fylld av arbete.
Kalle Boman, som var med och arbetade på filmen, inleder.
Roy Andersson, Sverige 1970. 115 minuter

13:30 Bo Widerberg-stipendiet delas ut 

Utdelning av årets Bo Widerberg-stipendium. Traditionsenligt visas Stefan Jarls film Koltrasten, om saknaden efter Bo Widerberg.
Fri entré!

14:00 Samtal med Amy Deasismont

Amy Deasismont visar klipp från och samtalar med Petra Carlsson om sin mycket uppmärksammade tv-serie Thunder in my heart och processen med den.

Pris: 80:-

15:00 Svensk films utveckling de senaste 25 åren

Panelsamtal mellan Ruben Östlund, Fanni Metelius, Jon Asp, Peter Fornstam och Kalle Boman om vad som hänt i svensk film sedan Bo Widerberg startade Lilla Filmfestivalen 1996. De blickar även framåt på filmens och inte minst biografens framtid.
Moderator: Gunnar Bolin, journalist och kulturkritiker.
Utomhus om vädret tillåter, annars i biografen.
Fri entré!

17:15 Jan Troell 90 år!

Vi hyllar en av Sverige främsta filmregissörer med att visa hans första novellfilm Uppehåll i myrlandet från 1965 med Max von Sydow i huvudrollen. Överraskningar utlovas!
Programmet är cirka 1 timme långt.
Pris: 80:-

18:30 Earth: Muted  

Smygpremiär med regissörsbesök!
En dokumentärfilm som utspelar sig i en dalgång i Kina, där jordbrukarna försöker livnära sig på ett ekosystem som är på väg mot kollaps. Där har de vilda pollinerande insekterna försvunnit på grund av överanvändning av bekämpningsmedel. Vi får möta gripande människoöden, fascinerande naturskildringar och alarmerande miljöproblematik som formar ett ödesepos; en föraning om vilken framtid vi har att vänta om vi inte ändrar vårt sätt att leva.
Filmen introduceras av Mikael Kristersson som också svarar på frågor från publiken efteråt.
Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin, Sverige 2021. 70 min.
Earth muted

21:00 Ruben Östlund Work in progress Triangle of sadness

Den Guldpalmsbelönade regissören Ruben Östlund berättar om arbetet med sin nya film TRIANGLE OF SADNESS, som är under klippning och har planerad premiär 2022. 
Filmen är en svart komedi som börjar i modevärlden, tar oss med till en lyxjakt och avslutas på en öde ö. På den öde ön vänder kampen om överlevnad på hierarkierna och en filippinsk, medelålders städerska hamnar i topp.
 
Moderator Jon Asp, journalist och filmkritiker.
Pris: 100:-

Söndag 8 augusti

10.00 Brevfilmen 

Stefan Jarl och den danske regissören Carsten Brandt har brevväxlat i många år. Nu bestämmer de sig för att inleda en filmbrevväxling. Det hela avbryts när Carsten drabbas av cancer, men Stefan fortsätter att skicka sina korta filmbrev till Carsten. Nu har Stefans obesvarade brev satts ihop till en långfilm om människans förhållande till naturen och samhället och den slående ömhet till allt levande som präglat Stefan Jarls filmskapande. 
Stefan Jarl, Sverige 2021. 80 minuter

12:30 Fanni Metelius

Manusförfattaren, filmregissören och skådespelaren Fanni Metelius, som 2018 mottog Bo Widerberg-stipendiet, berättar om arbetet med sin kommande långfilm och om uppväxtskildringar som inspirerat henne.
Vi får se klipp ur filmer och också se Fannis kortfilm Banga inte från 2011 (15 min).
Pris: 80:-
Regi/manus/klippning Fanni Metelius

14:30 Björn Runge

Regissören introducerar sin kortfilm HORIZON (2020), tidigare visad på Alma Löws konstmuseum.
Filmen porträtterar en ung kvinnlig fotografs känslomässiga resa när hon bearbetar minnena av sin farfar, en erkänd kompositör som bor i skogen isolerad från omvärlden. I ett meditativt nästan drömlikt sökande samlar hon ihop de trasiga bilderna av sina föräldrar och farfadern. Följer i den senares fotspår mot horisonten för att slutligen finna kreativ inspiration, helande och försoning i hans musik.
45 minuter
 
Regissören berättar därefter om sin kommande film, med inspelningsstart  hösten 2021 och beräknad premiär på svenska biografer under hösten 2022. Bränn alla mina brev, efter Alex Schulmans roman, är ett passionerat drama baserat på verkliga händelser där en kärleksaffär leder till oanade konsekvenser. En gripande kärlekshistoria som sammanflätar tre tidsperspektiv och visar hur passion, svartsjuka och vrede kan skapa svallvågor över årtionden och generationer. Den centrala karaktären är Karin Stolpe som bär hela historien och dess vingslag på sina axlar. Filmen skildrar hennes komplexa relation till maken Sven Stolpe och den passionerade kärleksaffären med Olof Lagercrantz som inleds under 1930-talet och hur de val hon gör påverkar kommande generationer.

17:00 Shop

Smygpremiär med regissörsbesök!
Ett starkt drama om utsatthet. Den shoppingberoende unga mamman Linda kan inte ge det liv hon önskar sin dotter Mira. Regissören fick en guldbagge för bästa foto för Sånger från andra våningen och hans kortfilmer har prisbelönats. Detta är hans långfilmsdebut. Vi ser filmen tillsammans med honom och får tillfälle att diskutetara och ställa frågor efteråt.
Regi: Jesper Klevenås, Sverige 2020. 73 minuter
 
 
Förfilmer:

Lovar du?

En poetisk berättelse om oförglömliga vardagsögonblick ut en femårings perspektiv. Har visats på 13 internationell filmfestivaler och vunnit fem priser.
Lin Laurin, 2020, 15 minuter
 

Efter barnen

Ett medelålders par hyser blandade känslor inför en kommande förändring i deras roller som föräldrar. Filmen introduceras av regissören.
Olga Ruin, 2021, 14 minuter
Shop

20:00 Lena

Smygpremiär!
När Lena Nyman blir antagen till Dramatens elevskola är hon redan en kändis i Sverige. Från scenskolan och 60-talets sprakande kulturliv blir hon plötsligt världsberömd med de kontroversiella Nyfiken-filmerna. När Lena dör 2011 lämnar hon efter sig 17 papperskassar fulla av hemligheter…
Genom ett unikt och delvis aldrig tidigare exponerat material målas ett levande porträtt fram. Via dagböcker, brev och fotografier kommer vi henne nära inpå livet med allt vad det innebär av kärlek, arbete, teaterliv, skrivande, alkohol och kroppshets. Där finns också den skärpta och fyndiga politiska blick som gör henne så brinnande aktuell än i dag. Och trots tvivel och svårigheter – i Lenas värld känner du dig aldrig ensam.
Regi: Isabel Andersson, Sverige 2021. 103 minuter
Lena